HTML

Honlap, erre-arra

Pár érdekes dolog megosztása a barátaimmal. Az egyes témák nem szakmai pontosságúak,inkább szórakoztató jellegűek. Kellemes időtöltést!

Friss topikok

Címkék

Az idő, egy kicsit más megvilágításban

2013.12.13. 23:29 :: sztavi

A neten találtam pár érdekes megállapítást az időről:

Az „egy pillanat” kifejezés a középkorban rendes időegységnek felelt meg, 90 másodperccel volt egyenlő.

A Plútó törpebolygó felfedezése óta (1930) nem kerülte meg a Napot. Ennek a rendkívül elnyújtott keringési pályája az oka, így 248 földi évre van szüksége egy teljes fordulathoz. Amúgy felfedezésekor a Neptunusz egy elszabadult holdjának vélték, de ez a teória megdőlt, hisz a két égitest nem kerül egymáshoz közel és az, hogy a Plútónak 5 kisebb holdja is van, szintén cáfolja. 2006-ban visszaminősítették bolygóról törpebolygóvá, mert a Kuiper övben több olyan égitestet is találtak, ami nagyobb nála. 2178-ban lesz újra ott ahol 83 éve felfedezték.

Pluto.jpg

Az egyiptomi Gizai nagy piramisok építését időszámításunk előtt kb 2580-ban fejezték be. Egyiptom utolsó királynője és egyben uralkodója (voltak társ uralkodók is, de halála után Egyiptom római provincia lett) VII. Kleopátra  (igen, akiről a 1963-as fim is szól) i.e. 69-től 30-ig élt. Tehát közelebb élt az 1969-es holdra szálláshoz, mint a Gizai piramisok megépítéséhez.  Amstrong  939 évvel azután lépett a hold száraz talajára, mint ahogy Kleopátra meghalt, de halálakor már 2550 éve magasodtak a piramisok az egyiptomi homok fölé.

GizaPyramids.jpg

A Stegosaurus és a Tyrannosaurus Rex sohasem találkozhattak, más földtörténeti korban éltek. A különbség akkora hogy a T-Rex közelebbi időpontban élt hozzánk, mint a növényevő tárástól. A Stegosaurus a késő jura korban élt kb 150 millió évvel ezelőtt. A T-Rex viszont a kréta kor utolsó időszakában élt ami kb 65 millió éve volt. Tehát a T-Rex 20 millió évvel közelebb áll hozzánk, mint a Stegosaurus-hoz.

640px-T-rex_vs_Stegosaurus.jpg

1903-ban repültek először a Wright fivérek, 8 évvel később 1911-ben, a Líbiában folyó olasz-török háború idején először bombáztak repülőgépről. Az olasz pilóta három, egyenként másfél kilogrammos gránátot ejtett a török csapatokra. Csak 28 év telt el és a második világháború kezdetével városokat, flottákat pusztítottak el az égből, változtatták meg a háború menetét. Rá pár évre már átléptük a hangsebességet és minden eddiginél nagyobb magasságokba és sebességekre törtünk.1961-ben mindössze 58 évvel az első repülés után, Gagrin elsőként megkerüli a földet, rá 8 évre Neil Amstrong megteszi a kis lépést a Hold felszíne felé. 17 évvel (1986) később földkörüli pályára áll a későbbi MIR űrállomás első modulja, mellyel folyamatos űrbéli jelenlétet biztosítanak az ember számára. Csak 12 év telik el és a Nemzetközi Űrállomást is elkezdik építeni, majd az első űrturista is megjelenik.2003-ban az ISS keringett fent a fejünk fölött, Irakban irányított rakétákkal és bombákkal vívtak háborút, utasszállító gépek ezrei repülnek az égen, több száz műhold segíti a GPS adást vagy épp a TV-zést. Hatalmas fejlődés, pedig csak 100 év telt el.

Érdekes nem?

wright_flyer.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: idő giza piramis pluto wright kleopatra

A bejegyzés trackback címe:

https://sztav.blog.hu/api/trackback/id/tr765690272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása